Разчитаме на строителството да ни извади от кризата

Животът

30-04-2020, 11:07

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 25 000 работници са се върнали от чужбина Строителната камара иска да ги запази

Строителната камара представи в Министерски съвет исканията на бранша на фона на кризата с коронавируса. Браншовиците настояха през заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков дейностите да бъдат час по-скоро възобновени.

„Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза е необходимо „строително цунами”. Върви ли строителството, върви всичко", категоричен бе Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара и допълни, че има одобрени проекти на обща стойност над 1.3 млрд. лв. и при наличие на средства са готови много бързо да задвижат този механизъм.

От бранша настояват да не се дават повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес; да има по-специфичен подход по отношение на цените и да се дефинира не обща цена на квадратен метър, за да има цени по дейности.

Има данни, че между 20-25 000 ценни работници са се завърнали от чужбина. Цел на Строителната камара е те да си останат тук, а не да отиват да работят в чужди държави, подчертаха от Строителната камара.

„Строителният сектор е този, който очакваме да изведе икономиката след кризата. Ангажиментът, който поехме, е бързо разплащане на обществени поръчки. Ускорихме срока на изплащане”, добави заместник-министър  Нанков.

Строителният бранш настоя още правителството да отмени забраната, с която не се разрешава да се работи между 14.00 и 16.00 ч., но с ясни правила и определения за децибелите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов