От всичките 8878 ученици в община В. Търново едва 60 не са обхванати от електронното обучение

Мисия

30-04-2020, 14:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инж. Даниел Панов очерта мерките, които Общината предприема в условията на извънредно положение

„През последния месец и половина животът ни се промени по начин, по който не сме си представяли. Епидемията ни отдалечи от близките ни, не малко хора изгубиха работата и доходите си. Ние, обаче нямаме моралното право да се откажем от тази битка и смятам, че спазвайки мерките, ще се справим. Най-важното е да бъдем единни. Пакетът от мерки е първата стъпка, която предприемаме. Те са следствие и от конструктивен диалог с бизнеса. Искам да благодаря на великотърновци за дисциплината, която спазвахме през този месец и половина. До момента нямаме огнища, случаите тук са свързани с хора от чужбина. Искам да благодаря на хората от първа линия – лекари, полицаи, пожарникари, хората от социалните услуги, доброволци, на общинската администрация и други, които са на първа линия.” – така започна своето изявление по време на онлайн сесията на Великотърновския общински съвет кметът инж. Даниел Панов.

Той подчерта взетите мерки още от първите доказани случаи на коронавирус у нас. Всеки ден се прави дезинфекция и на градския транспорт. Общината беше една от първите, създала колцентър в помощ на хора от рисковите групи. Дават се и ежедневно психологически консултации. Доброволците са 92-ма, като над 40 помагат на колцентъра и на Общинския кризисен щаб. От следващата седмица ще  бъдат подпомогнати над 200 нуждаещи се хора от рискови групи с топъл обяд по домовете.

 

„Патронажната грижа беше подкрепена от фирми с автомобили и гориво. Получихме и много стоки от първа необходимост и лекарства. Имаме сключени договори със 170 социални асистенти. В непрекъсната връзка сме с Областната болница относно готовността им за лечение на пациенти с коронавирус, както и със Специализираната белодробна болница. В готовност сме, при нужда, да се осигурят още 200 допълнителни легла за заболели от вируса при нужда. Осигурени са защитни костюми, маски и дезинфектанти.” – отчете инж. Панов.

Той очерта състоянието на общинските търновски дружества и проблемите, които стоят пред тях в създалата се икономическа криза. До петък 34 местни фирми са подали заявления за участие по мярката 60/40. От нея от общинските дружества ще могат да се възползват „Царевград Търнов” ЕООД и ОП „Спортни имоти”.

 

Изпълнението на приходите от първото тримесечие не може да даде ясна картина за проявлението на кризата от коронавируса върху Общината, подчерта кметът. Най-засегнати са секторите хотелиерство, ресторантьорство и туристическия бранш. Общинска администрация подготвя анализ към средата на април, който ще представи на следващото заседание на Общинския съвет.

„Като председател на УС на НСОРБ съм изготвил да се направи анализ до 10 май на икономическото състояние на всяка една община, тъй като много от тях искат целево финансиране. Така държавата ще е наясно какво подпомагане и за какво да приложи, като се търсят и други методи.

Най-зле са най-малките общини в страната. Затова сме се договорили държавната субсидия от 25% да се изплати не през юли, а към края на май.

1,3 млн. лв. просрочени задължения има община Велико Търново към 31 март. Увеличението е с около 4% на фона на обстановката в момента.

Драстично увеличени са разходите за почистване на общините, тъй като са ни вменени дезинфекционни и други санитарни дейности. Два пъти по-голям битов отпадък се генерира в сравнение с периода от миналата година.” – коментира инж. Даниел Панов. Той допълни, че пенсионерските клубове вероятно до края на годината няма да работят. За да се запазят  работещите там, част от тях са пренасочени по програмата за патронажна грижа. За Младежките клубове все още няма яснота, но там уредниците ползват стари отпуски.

 

От всичките 8878 ученици в общината в електронното обучение са обхванати 8718 ученици. От тези 60 деца, които не се обучават дистанционно, при 22 причината е лична незаинтересованост лична и такава от страна на родителите. 16 са под прекия надзор на директори и учители, съобщи Панов и допълни: „Важно е да бъдат отворени детските градини и ясли при условията, които Националният щаб и Министерството на здравеопазването ще определят. Така родителите ще могат да тръгнат на работа.”

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов