Времето през май – от 3 до 33 градуса

Велико Търново Лайф

01-05-2020, 06:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Валежите ще са в нормата, повече ще са в планинските райони

Най-ниските температури у нас през май ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.
Средната месечна температура у нас се очаква да бъде около нормата -  между 16 и 19 градуса.
В по-голямата част от страната месечната сума на валежите също ще бъде около нормата - между 50 и 70 литра на квадратен метър. В планинските и припланинските райони валежите ще са от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първите дни от месец май температурите ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В средата на първото десетдневие се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В началото на второто десетдневие отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури. Температурите обаче,  ще бъдат по-високи от обичайните. Към 17-18 май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт и заради него на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

През третото десетдневие на май температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)