Лекарите настояват за поетапно връщане към оптимален режим на работа и живот

Животът

01-05-2020, 10:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В същото време съсловният Съюз е против неглижирането на проблема с Covid-19

Българският лекарски съюз е против неглижирането на проблема с Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване, се казва в обръщение на съсловната организация. От друга страна наблюдаваме влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива, посочват от БЛС.

Призоваваме при спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена) да се изработи ясен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот. В това число работата на кабинетите за извънболнична помощ с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г., грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания, заявяват от съсловната организация.

От БЛС искат и оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им.

Настояваме темата да не се политизира, защото БЛС изказва професионалното си мнение, без политически нюанси, се казва в обръщението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов