Съветник поиска промяна в условията за двойките, ползващи общинския фонд Инвитро

Мисия

02-05-2020, 12:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Д-р Светлозар Стойков настоява подпомогнатите да извършват изследванията във Велико Търново

25 двойки от община Велико Търново, семейни и живеещи на семейни начала, които имат репродуктивни проблеми, ще бъдат подпомогнати със сума до 2 000 лв. за изследвания. Средствата са от общинския бюджет, като Общината има от години нарочно създаден фонд за целта. Великотърновския общински съвет одобри единодушно подпомагането, но преди гласуването д-р Светлозар Стойков от групата „Алтернатива на гражданите“, който е и шеф на родилното отделение в старата столица, поиска да бъдат преразгледани условията, при които се отпускат тези средства.

„У нас има 39 инвитро центъра от които 38 са частни. Министерството на здравеопазването и Центърът за асистирана репродукция /ЦАР/ отпускат по 5 000 лв. за 4 процедури на една двойка или общо 20 000 лв., ако първите три опита за инвитро са неуспешно. Община Велико Търново отпуска средства, но някой може ли да ми каже къде и за какво отиват тези 2 000 лв., при положение, че много от тези изследвания се припокриват с платените от ЦАР. Разглеждайки документите, установих, че повечето от тези двойки не извършват изследванията си във Велико Търново. Затова имам предложение Комисията по здравеопазване, на който съм заместник-председател, заедно със специалисти от общинската администрация, да се съберем и да променим условията за отпускане на тези средства, като едното от тях е процедурите да се извършват на територията на Общината.“ – мотивира се д-р Стойков.

Програмата за асистирана репродукция на община Велико Търново е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин Витро” е увеличен и през всяка от последните осем години е в размер на най-малко 70 000 лева. Общинската инициатива вече има партньори от гражданския сектор – сред тях са Фондация „Искам бебе“, “Happy Mums“ и др. Над 150 семейства са подпомогнати от началото на програмата за асистирана репродукция, част от които – над два пъти. Близо 60 са новородените бебета, чиито родители са били включени в инициативата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов