Пренасочват 175 млн. евро за подкрепа на земеделските производители

Животът

02-05-2020, 15:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

40 млн. евро от тези средства са по мярка 11 „Биологично производство“

175 млн. евро се пренасочват към няколко мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. за подкрепа на земеделските производители. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя допълни, че възможността за това е благодарение на одобрената 6-та нотификация на Програмата от Европейската комисия. Министър Танева припомни, че страната ни е инициирала промяната в обхвата на ПРСР през есента на 2019 г. 40 млн. евро от тези средства са по мярка 11 „Биологично производство“. „Това е наш ангажимент за подкрепа на сектора , който сме поемали и изпълнихме. Приемът по мярката вече е отворен и производителите могат да заявяват площи, животни и пчелни семейства. По нея могат да кандидатстват и изцяло нови биологични производители, както и такива, които са на 5-тата година на заявяване. Те могат да заявят за още една година за подпомагане“, уточни земеделският министър.

Десислава Танева подчерта, че благодарение на одобрената нотификация в следващите две седмици предстои отварянето на прием по мярка 5 „Възстановяване на потенциала за селскостопанска продукция, претърпял щети в резултат на природни бедствия и катастрофични събития, и въвеждане на подходящи превантивни мерки“. „С нея ще бъде подкрепен сектор „Животновъдство“, предвид епизоотиите и повишаване на биосигурността в стопанствата. Предстои прием и по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, която е за подкрепа отново животновъдите“, каза още Десислава Танева. Тя допълни, че с част от прехвърлените средства се даде възможност за обявяване на целеви прием по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Той е насочен изцяло към подпомагане на малки стопанства с цел повишаване на биосигурността в стопанствата.

Министър Танева съобщи, че се очаква и финализиране на допълнителна подкрепа за земеделските производители. „Това ще стане с решение на ЕК по нашето предложение за създаване и възможност за програмиране на хоризонтална мярка COVID-19 в обхвата на ПРСР 2014-2020 г.“, каза още тя. По  предложение на земеделския производител Красимир Кумчев разпределението на помощта за зеленчукопроизводителите ще бъде по критерии на дохода, който стопаните ще докажат като реализирана продукция. „Надяваме се през месец май да приключи комуникацията на ниво ЕК и да преминем всички процедури, които се изискват за прилагането й“, допълни още тя.

Земеделският министър съобщи още, че от днес стопаните могат да заявяват площи, ако те попадат  в новия обхват на необлагодетелствaните райони. „Това са 60 землища, включени в НРЗ, в 11 области на страната в обхвата на директни плащания 2020. От тези 60 землища, 57 отпаднаха при дефинирането на необлагодетелствaните райони по мярка 13.2. Освен това, 3644 земеделски стопани които досега попадаха в обхвата на необлагодетелствaни райони по мярка 13.2, които отпаднаха с предефинирането, те ще получат отново компенсаторно плащане в размер на   25 евро за хектар, без ограниченията, които бяха за нивата на плащане според размера на декарите. Добрата новина е , че ЕП гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1 + 1 година, по инициатива на България“, допълни още тя.

 

Министър Танева каза още, че България успя и с още една инициатива в ЕП, касаеща по-голям брой земеделски производители в сектор „Тютюн“ и „Животновъдство“ да получат преходна национална помощ и през следващите 1 + 1 година. Тя допълни, че се очаква до месец юни да бъдат финализирани тези предложения на страната, с които ще бъде подпомогнат сектор „Земеделие“. Тези предложения бяха инициирани от България в края на миналата година и в рамките на 6 месеца събраха нужната подкрепа.

 

Земеделският министър уточни, че се предвижда и нова мярка за подкрепа на гроздопроизводителите за бране на зелено, с определена ставка на декар. „България е сред най-слабо засегнатите държави от пандемията COVID-19. Практиките за успешното справяне на страната за известни в цяла Европа. Управители и собственици на различни винарски изби в страната смятат, че това е и основната причина някой от тях двукратно да увеличат износа си за западно европейския пазар. Надявам се повече производители да имат тази възможност и ние да приключим една успешна кампания за реколта 2020“, каза още Десислава Танева.

Относно приетото Постановление на МС за продажба на продукция на местни регионални производители в търговските вериги, министър Танева уточни, че срокът му за изпълнение е 14 дни. „Ние ще дадем още 14 дни и очакваме в края на месец май каналът да заработи ефективно“, допълни още тя. По думите й, по текста за млечните продукти от Постановлението, касаещ веригите, тече комуникация за  редакцията му за начин, по който да се постигне търсения ефект, а именно да защитим производителите на краве сурово мляко. Десислава Танева посочи, че млечната криза в Европа вече е факт и трябва да се положат максимално усилия за съхраняване на производителите, защото възстановяването на това производство не е по силите на малките и средните фермери.

„Правим всичко възможно за максимален достъп на производителите до всички възможни канали на предлагане на продукцията до българския потребител. Надявам се, че тези контакти и взаимоотношения ще бъдат дългосрочни. Безспорно и земеделските производители ще осъзнаят необходимостта от сдружаване и инвестиции в първичната обработка, за да могат да отговорят на изискванията“, категорична бе министър Танева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)