Неплатеният отпуск, считан за осигурителен стаж, ще стане 60 дни годишно - velikotarnovo.utre.bg

Неплатеният отпуск, считан за осигурителен стаж, ще стане 60 дни годишно

03 май 2020, 13:42 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Кандидатстването по мярката 60/40 ще бъде удължено до 30 юни

Удвояване на неплатения отпуск, считан за осигурителен стаж, до 60 дни годишно. Това ще е една от мерките, които ще бъдат прибавени към закона, с който правителството иска да замени извънредното положение, каза пред БНТ социалният министър Деница Сачева. Сачева обяви още, че самотни родители, изгубили работата си след 13 март т.г., ще имат право на еднократна помощ от 375 лева на дете. Помощта ще може да се получават от родители на деца до 14 години.

По отношение на мярката 60/40 Сачева заяви, че към момента тя работи. За един месец имаме нарастване на безработицата с около 91 000 души, същевременно по линия на мярката 131 000 души ще запазят работните си места. Тя уточни, че кандидатстването по мярката ще бъде удължено до 30 юни. Факт е, че от началото на кризата имаше много голям ръст на безработицата, имаше дни, в които се регистрираха като безработни 4, 5, 6, дори 9 000 души. В момента вече две седмици се регистрират по-малко от 1000 души на ден, допълни Сачева.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Министър Сачева заяви още, че социалното министерство по линия на програма "Човешки ресурси" е организирало 45 млн. лв. за социален патронаж. Към днешна дата 38 000 души ползват тази услуга. Удължена е програмата топъл обяд, така че до края на юни да се дава храна на социално слаби.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета