Няма да се удължава извънредното положение, правосъдната система започва работа от 13 май

Отпада външното оценяване за 7 и 10 клас

Правителството няма да удължава извънредното положение. То е изготвило законопроект, който ще е продължение и изменение на Закона за здравето. „Принципът е да запазим всички икономически и социални мерки, като сме предложили те да действат 2 месеца след края на извънредното положение. Целта е постепенно възстановяване на социално-икономическия живот.“ Това заяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов.

Променят се чл. 61 и чл. 63 в Закона за здравето, подчерта министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Чл. 61 ще гласи как със наредба  министърът на здравеопазването ще определя задължителната изолация на болните от коронавирус, контактните им лица, влезлите от други държави и др. Чл.63 дава правомощия на министъра, по предложение на главния санитарен инспектор, да обяви извънредна епидемична обстановка и да разпореди мерки в страната или в отделни региони с цел защита живота и здравето на гражданите.  

Ще остане в сила забраната на запорите върху трудовите възнаграждения, допълни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Част от мерките, предприети от социалното министерство, ще продължат действието си не само в двумесечен срок, а някои и до края на годината.

В края на 4 и 10 клас няма да се проведе национално външно оценяване. Това може да стане в началото на новата учебна година. Приемането на ученици в 11 клас от обединените училища ще стане с годишните оценки.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния и обем и обхват. Единствените ограничения ще са в областта на дейността на частните съдебни изпълнители. Възобновява се дейността и на нотариуси и съдии по вписвания.

Промените в законодателството ще бъдат дебатирани на заседание на Парламента утре.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов