Частните съдебни изпълнители предлагат облекчения два месеца след края на извънредното положение

Животът

05-05-2020, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Камарата предлага и разсрочване и доброволно погасяване на дългове без съдебна процедура

Камарата на ЧСИ предлага след отмяната на извънредното положение да не отпаднат всички забрани за принудителни действия, а за период от два месеца да продължат да действат следните ограничения спрямо длъжници - физически лица: да не се извършват описи на движими вещи тяхна собственост и да не са налагат запори на банковите им сметки.

„Тези действия са най-масови, от една страна, те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост, което се отразява неблагоприятно и на психическото здраве на хората. От друга страна, изключително силно навлизат в имуществената сфера на гражданите. Предвид че останалите изпълнителни способи ще са възможни, смятаме, че това е разумен компромис между правото на кредиторите да получат изпълнение на съдебното решение, с това да се пази здравето и финансовата стабилност на длъжниците”, заяви председателят на камарата Георги Дичев.

Друга група предложения са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и затрупването на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства, каквото наблюдавахме след 2009г. Да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг, без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени.

Предложението за справяне с проблема с малките дългове, при съдебното събиране на които се стига до драстичното им увеличаване, чрез въвеждане на процедура за доброволното им погасяване е от миналата година, но в сегашната ситуация може да изиграе изключително важна роля не само за малките вземания. Ще се намалят една голяма част от бъдещите съдебни производства, като същевременно ще се спестят значителни разходи на гражданите и бизнеса, ще им даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат нищо за процедурата. При нея длъжниците са максимално защитени, липсва каквато и да било принуда и психически тормоз, като могат по всяко време да я прекратят с едно писмено изявление, че оспорват задължението.

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства, без да чакат месеци и години да бъдат осъдени от кредиторите си и в крайна сметка да загубят значителна стойност от имуществото си, която ще покрие натрупаните лихви, съдебни и изпълнителни разноски.

„Готови сме да представим и конкретните текстове по отношение на всички горепосочени мерки, които според нас са задължителни, за да се облекчат последиците от пандемията и икономическата криза за гражданите, бизнеса и съдилищата.“ – казват от Камара на частните съдебни изпълнители.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов