Учебната година завършва електронно и в срок, ясни са датите на матурите - velikotarnovo.utre.bg

Учебната година завършва електронно и в срок, ясни са датите на матурите

05 май 2020, 09:05 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Годишните оценки ще могат да се оформят само с 2 оценки за срока

Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване. Годишните оценки ще могат да се оформят само с 2 оценки за срока, каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

Датите за провеждането на зрелостните изпити ще са на 1 и 3 юни -12 дни по-късно от първоначалните дати. Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. 
Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване на матурите. 
В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров и „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.
От изпита отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета