Чадъри и шезлонги ще са безплатни това лято по родното Черноморие

Животът

05-05-2020, 13:48

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Строителните дейности по курортите ще са разрешени до 15 юни

Коалиционните партньори имат консенсус по мерките, взети досега от правителството във връзка с пандемията от коронавирус. Това обобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет след коалиционния съвет. Принципно съгласие е постигнато и относно предоставянето на ваучери за ползване на туристически услуги, за да се подпомогне сектора. Предстои обаче да бъде уточнено кой може да ползва тези ваучери, какъв ще бъде техният размер и кога ще могат да се ползват. Обсъжда се предоставяне на ваучери и на ученици за зелени училища, както и поощряване на къщи за гости и малки хотели.
Вицепремиерът Дончев посочи, че ще бъдат разработени няколко хипотези, в зависимост кога стартира сезона - юни, юли или август.
Това лято шезлонгите и чадърите по плажовете ще бъдат безплатни, съобщи Валери Симеонов. Ще бъде променена и заповедта, с която се регламентира разстоянието между масите на открито в заведенията - вместо 2,5 м, дистанцията ще бъде намалена до 1,5 м. Удължава се и разрешението за извършване на строителни дейности по Черноморието до 15 юни.

Коалиционните партньори ще подкрепят промените в законодателството, свързани с края на извънредното положение и епидемиологичните мерки. „Имаме резерви относно мярката 60/40, но заради бълхата няма да изгорим юргана, т.е. ще подкрепим промените.“ – каза Симеонов. Томислав Дончев коментира, че мярката подлежи на бъдещи обсъждания.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)