Вълнуваща виртуална разходка предлага Военноисторическият музей

Велико Търново Лайф

06-05-2020, 08:00

Снимка:

Военноисторически музей

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дигиталната изложба "За Българската армия - за почест!" ще бъде достъпна онлайн от днес

В Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, Националният военноисторически музей (НВИМ) представя на своята публика различни онлайн активности.

Специално за празника е създадено виртуално и интерактивно съдържание "Заедно на 6 май", което е качено в сайта на Музея в секция "Виртуален музей", както и в страниците и профилите на НВИМ в социалните мрежи FACЕBOOKINSTAGRAMTWITTER

Дигиталната изложба "За Българската армия - за почест!", която тематично е обвързана с историята и традициите на отбелязването на празника на Българската армия ще бъде достъпна онлайн от днес.

Изображения от парадите от 1885 г. до днес ще направят всички съпричастни на тържествата, които не прекъсват и по време на войните за национално освобождение и обединение.

В онлайн атракцията "Експонатите оживяват" ще бъдат виртуално отворени част от експонатите от външната експозиция на Музея, предоставяйки възможност на всеки да разгледа вътрешността на кабините им под формата на 360-градусови снимки.

За най-малките почитатели на Музея е създадена специална онлайн детска зала "За децата", в която е представена историята на военния орден "За храброст", тъй като 6 май е и празник на кавалерите на това най-старо и популярно отличие. Малките посетители ще разберат кой го е създал, кога е било първото награждаване, с какво орденът е особено важен за българската история и защо всеки, който носи орден за храброст на гърдите си, е герой. Музейният екип е подготвил и ретроспективен видеоматериал за отбелязването на 6 май в Музея като реверанс към посетителите с вярата, че догодина на празника ще похапваме от прословутата войнишка музейна боб чорба и ще се радваме на живо на изложби, атракции и инициативи.

В отбелязването на 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, онлайн ще участват и филиалите на Националния военноисторически музей - Военноморски музей - ВарнаПарк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик" и Музей на авиацията - Крумово.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)