С парад и 20 артилерийски салюта НВУ отбелязва 6 май

Мисия

06-05-2020, 07:15

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост на честването ще е министър Красимир Каракачанов

С парад на бъдещите офицери в Националния военен университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново днес ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празникът на Българската армия. В тържествата ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Празничните прояви започват в 8.30 ч. пред Православния храм „Свети Седмочисленици” с благославяне на бойните знамена. В 9.00 ч. ще бъдат поднесени цветя пред Паметника на възпитаниците.

В 10.10 ч. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще приеме строя на курсантите на Строевия (големия) плац на НВУ и ще произнесе празнично слово. Курсантите ще изпълнят Химна на Република България, като едновременно с това ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Курсантските блокове ще преминат в тържествен марш. Ритуалът ще завърши с преминаване на бойна техника от НВУ.

В парада на бъдещите офицери участват над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада е началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов.

В парада участват 6 блока по 36 курсанти от различни години на обучение и от всички специалности. Взодните командири на блоковете са курсанти випускници. На десния фланг на строя се намира бойното знаме на НВУ „Васил Левски”, знамето на Учебната база „Васил Левски” от 2002 до 2005 г. и бойното знаме на Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” от 1991 до 2001 г.

Първият блок в парада е Представителният блок курсанти на НВУ „Васил Левски”. Блокът на НВУ „Васил Левски” е сформиран през 2007 година. В униформите на участниците в блока са вплетени елементи от юнкерската и подофицерска униформа от периода на войните за национално освобождение и обединение. Оръжията, с които изпълняват строевите хватки и движения, са автентични пушки „Манлихер” образец 1895 г.

Останалите блокове курсанти са облечени в курсантска униформа, която е въведена през 2019 г. Тя е тъмносиня на цвят и съдържа елементи на униформата на курсантите в различни исторически периоди – червената фуражка и белият колан, като идейният  проект на униформата е на група офицери от НВУ, ръководена от заместник-началникът на НВУ полк. Евгени Пенчев и е реализирана от Интендантско обслужване към МО.

На парада курсантите ще изпълнят Химна на Република България. По време на изпълнението на Химна ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта от разчети от курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и компютърни информационни системи”.

Военният духов оркестър на НВУ „Васил Левски” е продължител на традициите на първия военен духов оркестър в България, участвал в тържествата във Велико Търново по повод приемането на Търновската конституция през 1879 г.

Военният оркестър активно участва в строевите мероприятия, воински и граждански ритуали в университета, във Велико Търново и в много други градове в страната. Притежава богат репертоар, включващ класически и съвременни произведения от български и чуждестранни автори. Има издадени два компактдиска. Военният духов оркестър е домакин  вече 13 години на Международния фестивал на военните духови оркестри. Участник в много международни фестивали и конкурси в Европа още от 90-те години. Диригент на Военния оркестър е майор Николай Косев.

Парадът завършва с преминаването на 12 бойни машини, командири на които са курсанти випускници от НВУ. Колоната се води от полковник Евгени Пенчев –заместник-началник на НВУ „Васил Левски”. В колоната са бойните машини: танк Т-72, БМП, МТЛБ, БТР ПБ – 80, транспортни автомобили ЗИЛ 131- 2 броя.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов