Честваха Деня на храбростта в НВУ с парад и салюти - velikotarnovo.utre.bg

Честваха Деня на храбростта в НВУ с парад и салюти

06 май 2020, 12:38 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва във военния ритуал

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в тържествения ритуал по случай Деня на храбростта-6 май в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Той прие строя на курсантите и поздрави военнослужещите по повод празника. „На този ден отдаваме почит на всички български войни-от редника до генерала. На тези, които в историята на България пожертваха живота си, не жалеха здравето си в името на българските национални идеали, за обединението на България и за защитата на териториалната цялост и независимост на страната. На този ден се прекланяме пред храбростта на българския войник, който след Освобождаването на България от турско робство до днес, много често при трудни условия, лишения, липса на средства, е изпълнявал своя дълг за защитата на Родината. В последните години виждаме, че усилията на военнослужещите не са напразни. Българското общество възражда доверието си в БА и това е естествено, защото в историята на България народ и армия винаги са били едно. Смело можем да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува само и единствено на храбростта, всеотдайността и жертвоготовността на българския войн. В процесите на модернизация, които започнаха преди няколко години, са необратими. Каквото и да се коментира, БА ще продължи да се модернизира, стандартът на българския войн ще се повишава и нашият стремеж е вие като командири да имате не само самочувствието и добрата подготовка, но и да сте горди с униформата на български войни. За все повече хора в света става ясно, че да си гражданин на света е лесно, но е трудно да си гражданин на своята държава, защото това изисква повече отговорност. С българските войни можем да се гордеем”, каза в тържественото си слово пред курсантите и офицерите в НВУ министър Каракачанов.

Преди шествието бяха благословени бойните знамена. В знак на признателност кметът Даниел Панов и гостите поднесоха цветя пред Паметника на възпитаниците.

„В хилядолетната история на България родната войска, заедно с Българската православна църква, с просветата и културата, те винаги са били сред основните стълбове на българщината. И днес това са крепителните колони на държавността ни. Като офицер и великотърновец винаги съм посрещал 6-и май с особено вълнение и трепет. Старата столица има вековни традиции в историята на българското войнство. Градът ни е дал на България 34 генерали и двама адмирали, оставили ярка следа в развитието на България. Честит празник на всички военнослужещи! Бъдете здрави и все така отдадени на родината. Гордеем се с вас“, гласеше приветствието на Панов военнослужещите. В социалните мрежи той отправи поздрав и към всички именици, припомняйки, че на 6 май православната църква и всички вярващи почитат св. Георги Победоносец - мъченик на християнската вяра и небесен покровител на българския народ.

В парада на бъдещите офицери участваха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада бе лично началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов. Под звуците на химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър на университета, бяха произведени 20 артилерийски салюта. Курсантите преминаха в тържествен марш, а ритуалът завърши с преминаване на бойна техника на висшето училище.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета