Великотърновка спечели националния конкурс „Танцът на времето”

Велико Търново Лайф

07-05-2020, 13:48

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той бе организиран по повод 83-годишнината на най-стария фолклорен танцов ансамбъл в България

Памела Димитрова от Велико Търново е победителят в националния конкурс „Танцът на времето”, обявен от най-стария фолклорен танцов ансамбъл в България – „Средец”.

Историята на Ансамбъла започва още през далечната 1937 г., когато група ентусиазирани младежи начело с Йордан Николов, полага основите на Танцов ансамбъл „Средец“ – най-старият фолклорен танцов ансамбъл в България. След това колективът за кратко е поет от проф. Кирил Дженев, а в началото на 50-те години на миналия век в центъра на танцувалната зала застава г-н Димитър Димитров, автор на танци шедьоври на танцовото изкуство. В последствие художествен ръководител става неговият заместник г-н Марин Маринов. Днес ръководители на Ансамбъла са г-жа Ива Търнева и г-н Николай Илиев.

За своите 83 години Ансамбълът става еталон на вярно и високо художествено представяне на българския музикално-танцов фолклор и се изгражда като един от най-добрите колективи в България. Изпълненията на членовете на Ансамбъла се отличават с изключителна чистота, емоционална сила и с неподправено художествено майсторство, които не спират да се разпространяват по света.

„По повод 83-годишнината си Ансамбълът обяви национален конкурс за разказ до 83 думи на тема „Танцът на времето“. В конкурса нямаше ограничение за възрастта. Необходими бяха само желание, усмивка и вдъхновение. Обявяването на победителя се осъществи след гласуване, което се проведе изцяло онлайн в страницата на Ансамбъла, като по този начин целта беше да приобщим публиката ни (макар и виртуално) към празника ни. Включиха се близо 40 участници от цяла България.” – събщиха от Ансамбъла и обявиха великотърновката за победител.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)