Даниел Панов: „Образованието и младите хора са голям потенциал на Велико Търново за бързо възстановяване“

Мисия

08-05-2020, 18:18

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът поднесе онлайн лекция във Великотърновския университет

Велико Търново има голям потенциал за бързо възстановяване след COVID-19, бе един от акцентите в онлайн лекцията, която кметът Даниел Панов изнесе пред аудиторията на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Сред основните фактори са развитата образователна мрежа от училища, водещите позиции на Алма-матер, както и самите млади хора с техните идеи, виждания и предложения.

Панов призова студентите да използват времето, в което са си по домовете и да популяризират ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, работата на своите преподаватели. „Като добри посланици на университета вие ще помогнете на завършващите средното образование да направят правилен избор за продължаване на обучението“, апелира Панов.

Той подчерта, че въпреки коронавируса, перспективите пред Велико Търново за развитие на икономиката остават много високи. Образователната среда и младите хора, заедно с добрата инфраструктура са водещите фактори пред инвеститорите. Край града ще се пресекат магистрала „Хемус“, която продължава да се строи, както и високоскоростният път Русе – Свиленград. Панов бе категоричен, че работата за развитието на града, общината и в подкрепа на инвеститорите продължава, за да бъде старата столица сред най-желаните места за живот у нас.

Даниел Панов запозна възпитаниците на висшето училище, в който той самият е защитил магистратура в областта на публичната администрация, с особеностите на извънредното положение и важната роля на местните власти в управлението на държавата в този труден момент. Той обърна внимание на бързата и навременна реакция на правителството и общините, които приложиха солиден пакет от противоепидемични мерки и в значителна степен защитиха здравето и живота на множество хора.

В извънредното положение общинските служители са натоварени допълнително с около 120 нови задачи, а социалните услуги и патронаж имат ключoва роля, за да могат възрастните, самотноживеещите и уязвимите хора да не останат без грижа, обясни кметът. Той благодари от свое име и от името на своите колеги-кметове на доброволците, които помагат на общинските кризисни щабове, както и на дарителите.

Председателят на НСОРБ разказа за сложния процес, в който общините трябваше да реконструират общинските болници, за да създадат условия за лечение на пациенти с COVID-19. Важни за бизнеса са специалните пакети от икономически мерки, приети от общините, които включват освобождаване от наеми на общински имоти, от заплащане на такса за ползване на пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение.

„Извънредното положение създаде много възможности“ – подчерта още Даниел Панов, давайки пример с развитието на електронните услуги в общините и реорганизацията на редица производства във Велико Търново – така много фирми от региона стават водещи износители на предпазни средства и материали.

В края на своята онлайн лекция пред студентите от ВТУ, Даниел Панов си позволи да им даде и един практически съвет: „Най-важният навик, който съм усвоил в студентските си години, това е умението да се ориентирам в информацията. И днес си давам сметка, че това е едно от най-важните умения в живота. Мислете и проверявайте всяка информация, която получавате или която някой се опитва да ви пробута. Така ще оцените достоверността й, но стойността на хората или медиите, които ви я предоставят“, завърши Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов