Гимназията по туризъм е сред победителите в конкурса за наградите „Ян Амос Коменски“ - velikotarnovo.utre.bg

Гимназията по туризъм е сред победителите в конкурса за наградите „Ян Амос Коменски“

08 май 2020, 18:21 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Новината съобщи еврокомисарят Мария Габриел

Българско училище - Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ от Велико Търново – е един от победителите в конкурса за наградите „Ян Амос Коменски“.

В навечерието на Деня на Европа еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел обяви европейските училища, победители в конкурса. С приза се отличават европейски училища за висококачествено и креативно преподаване за Европейския съюз. В конкурса участваха училища от 24 държави. Изборът на 22-те училища победители беше направен от независими външни експерти.

„Познанието и разбирането на ценностите и принципите, на които се основава Европейският съюз, е важно от ранна детска възраст. Благодарение и на тези знания, учениците могат да развият чувство за критично мислене, за принадлежност към европейския проект. Днешните награди дават заслужено признание на училищата за техните усилия да формират европейски граждани, които да продължават да правят ЕС по-добър“, заяви комисар Мария Габриел.

Всяко от 22-те отличени училища получава парична награда в размер на 8 000 евро. „Благодаря на учителите за отдадеността и творческото им вдъхновение в преподаването на Европейския съюз. Пожелавам на учениците здраве, успехи и сбъдване на мечтите им“, каза тя.

В заключение българският комисар заяви: “Получената награда днес е и символна. В навечерието сме на 70-годишнината от декларацията на Шуман, която е в основата на проекта за мир, основан на европейската солидарност. Седемдесет години по-късно се убеждаваме, че именно чрез творчески усилия и солидарност ще успеем да преодолеем заедно безпрецедентната криза и да се възстановим още по-силни от преди”.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета