Карнавален стрийминг и джаз от терасите ще зарадва габровци

Велико Търново Лайф

10-05-2020, 13:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Водещи на събитието ще бъдат Мишо Дюзев и Иво Райчев

Въпреки че тази година няма да има карнавално шествие и Габрово ще бъде лишен от своето най-голямо събитие, организаторите на Карнавала все пак намериха начин да го проведат и защитят титлата Столица на хумора.

Те призоваха всички фенове на карнавала да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така – с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента, да се присъединят към карнавалния стрийминг, който ще започне в 19 часа на 16 май във фейсбук профила на карнавала - https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/

Водещи на събитието ще бъдат Мишо Дюзев и Иво Райчев, а с поздрави в живото предаване по интернет ще се включат Дует EXPOSE, рапърът Играта, шоуменът Боби Ваклинов, страхотната Албена Михова, музикантите от Солбемол, Теди Кацарова, оперната певица Гергана Николаева и други. Ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст, които всяка година участват в шествието.

Габровската музикална общност също не остава безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

Габровци заявяваме съвсем сериозно, че тази година не приемаме гости, но каним всички да се присъединят към нас във фейсбук - маскирани и с карнавална украса. Награди ще има както за най-успешните домашни карнавални картини, така и за най-карнавално семейство и дори за домашен любимец – котка /или чувстващ се като котка/, съпричастен към карнавалния дух в къщата. Тази година няма да режем и опашката на котката - мерки за сигурност, въпреки че плановите операции вече са разрешени.

Освен че е най-старият и пищен карнавал в България, карнавалът в Габрово се слави и със своите няколкометрови макети. Всяка година те са различни и изобразяват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми. И въпреки че тази година ще бъдат направени само три платформи с макети /а не обичайните около 40/, които ще се отправят по три лъча из града, един образ със сигурност ще присъства – този на генерал Мутафчийски. Организаторите обаче обещават да го разходят из габровските улици, за да му покажат как съгражданите спазват мерките за борба с Covid – 19.

Със санитарна маска е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов