Единствена в областта паралелка за хлебари и сладкари разкриват в Сухиндол

Животът

11-05-2020, 12:35

Снимка:

община Сухиндол

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В момента се работи по изграждането на практическата база

Нова и атрактивна специалност предлага СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол за учебната 2020/2021-ва година след завършен VII клас. За пръв път в училището ще се подготвят ученици в специалността „Хлебар-сладкар“. Това е единствената паралелка с подобен профил в цялата област и на практика ще даде възможност на много млади хора да се реализират.

Паралелката е със защитен статут, затова родителите могат да бъдат спокойни, че тя ще бъде реализирана успешно. Освен това в момента се работи по изграждането на практическата база. От ръководството на училището възнамеряват да направят затворен производствен цикъл с учебни цели. Предвижда се хлебните и сладкарски изделия, които се изработват от учениците да бъдат продавани в специална лавка.

„От Горна Оряховица до Севлиево няма такава паралелка. Имам намерение производството на учениците да бъде включено в наша лавка. Да се получи затворен цикъл. Учениците ще правят различни хлебни и сладкарски изделия. Но най-важно е те да получат реализация“, сподели директорът на училището Румяна Иванова.

Паралелката от 26 деца е разделена на две специалности. 13 ще се обучават за хлебари и сладкари, а други 13 за електромонтьори. Втората специалност също е една от най-атрактивните, тъй като през последните години се наблюдава остър недостиг на такива кадри. Освен това паралелката е дуална и учениците ще имат възможност да работят докато учат. Така ще усвоят своята специалност в детайли и след завършване на образованието си ще бъдат напълно подготвени специалисти с опит.

Училището в Сухиндол продължава приема и в друга уникална за областта паралелка, а именно „Лозар-винар“. В нея се подготвят кадри за нуждите на винопроизводството в цялата страна. Безспорни са традициите на Сухиндол в този отрасъл, като учениците получават възможността да научат тънкостите в професията от първа ръка.

„Искам да се обърна към родителите на първокласниците, петокласниците и осмокласниците.  Отправям  апел към тях, за да доверят децата си на нас. Ние ще ги обгрижваме  по-отговорно и по-качествено, защото са наши деца. Искаме училището ни да просъществува в годините, но училището това са децата! При нас няма да се налага да пътуват, предлага се  безплатна храна- закуска и обяд, родителите ще могат да осъществяват ежедневен контрол при желание. Непрекъснато за децата се грижат по двама учители и психолог. Така родителите ще бъдат напълно спокойни за своите деца“, сподели Румяна Иванова.

Изисквания за кандидатстване:

„Производство на хляб и хлебни изделия, професия хлебар-сладкар“- оценките от НВО- 3 пъти по Български език и литература плюс 1 път по Математика; оценките от свидетелството за завършено основно образование по Химия и опазване на околната среда и Изобразително изкуство.

„Електрически машини и апарати, професия електромонтьор“-  оценките от НВО- 3 пъти по Български език и литература плюс 1 път по Математика; оценките от свидетелството за завършено основно образование по Български език и литература и Физика и астрономия.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)