Вече 8 години Петко Савов разкрива красотата на музиката на студенти във ВТУ

Велико Търново Лайф

11-05-2020, 12:50

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Музикантът беше номиниран през 2015 г. за Наградата “Култура” на Община Велико Търново

Вече осем години студентите от специалност “Педагогика на обучението по музика” във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” се радват на своят млад преподавател Петко Савов. Популярният търновски музикант е хоноруван преподавател към катедра “Музика” от 2013 г. Савов води часовете по китара, камерна музика и изпълнителско майсторство на своите студенти. Атрактивният музикант преподава класическа музика и теория, но с дългата си руса коса, обеци и татуировки, определено прави впечатление на колегите си и внася особен колорит във факултета. Как, обаче го възприемат студентите.

„Всички ме взимат на сериозно. Обикновено разговаряме за музика, но се е случвало да ме попитат, например, къде си правя татуировките и дали боли, някои от тях посещават и моите клубни участия. Занимаваме се основно с класическа музика, но и с поп и джаз изкуство. Часовете ми са предимно индивидуални и намираме време за всичко. Мои студенти вече преподават в музикалното училище в Плевен, за още двама знам, че работят в детски музикални школи, а друг мой студент пък се занимава много успешно с видео уроци по китара в интернет. Всичко това ме прави много щастлив.”  - споделя музикантът.

Останалите преподаватели също го приемат сериозно и дори му помагат. „За мен всичко това беше голямо предизвикателство, особено в началото. През повечето време съм бил в практиката, затова благодаря на колегите, които ми помагаха. Сега ми харесва и с удоволствие водя часовете.” – допълва Савов.

Назначението може да се стори изненадващо за мнозина, но се оказва, че Савов има натрупани солидни знания и опит през годините. Учи в музикалната паралелка на СОУ “Емилиян Станев”, свири на бас-гъдулка и тамбура в оркестъра на ДЮФА “Българче”, а през 2004 година завършва музикална педагогика във Великотърновската Алма Матер. Посещава редица майсторски класове, уърк шопове и семинари, след което се дипломира и като магистър в музикалната Академия в Пловдив (АМТИИ). Музикантът има множество отличия от наши и международни форуми, както и награди от Българско Национално Радио, БНТ и Съюза на Артистите в България. Цели пет сезона е част от трупата на великотърновския музикален театър, дълги години работи и в смесения състав на хор “Кантилена”, създава собствена музика и участва активно в клубния живот на страната. През 2015 година Савов е номиниран за Наградата “Култура” на Община Велико Търново. Популярният изпълнител споделя, че не е търсил работа като преподавател, станало „случайно”: „Един ден ми се обадиха от музикалната катедра с предложение да си помисля. В началото бях резервиран, но ето че минаха толкова години.”



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов