Християнската църква почита днес Свети Герман - velikotarnovo.utre.bg

Християнската църква почита днес Свети Герман

12 май 2020, 07:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Светецът е наследил езическото божество Джерман, господар на природните стихии

Християнската църква почита на този ден свети Герман – патриарх на Цариград през VIII в. и борец срещу иконоборството. Според народните представи св. Герман е господар на градушката и затова го наричат Герман градушкар. Светецът е наследил езическото божество Джерман, господар на природните стихии. Затова в Западна България тържествено викат божеството на бъднивечерската трапеза с думите: „Джермане, облаче, ела да вечеряме! Ела сега, че да не те видим лятото!”. Празникът на св. Герман трябва да се почита и затова на него не се работи.

В Северна България свързват празника с обичай за дъжд, наследен от езически времена, наричан Герман, Джерман, Скалоян, Кабаиван. Моми и вдовици изработват гола мъжка фигура от кал или глина, с уста и очи, отбелязани с боб или въглен, и с ярко очертан голям полов орган. Този велически символ подсказва идеята за оплодителната способност на мъжкото начало и за съвкуплението, в резултат на което ще се родят влагата и плодородието. Куклата герман полягат в „ковчег” – сандък от дъски и го отрупват с цветя. После започват да го оплакват като истински мъртвец.

Селския глашатай е известил съселяните, че ще „се гони змей”, та всички врати да бъдат отворени и псетата вързани. Гонците мушкат с криваците си навсякъде из къщата, в кошарата, в плевнята, дори в гърнета и стомни, където можело да се крие змеят злосторник. После обикалят ниви, градини и воденици, като вдигат голям шум, за да прогонят натрапника. Докато трае обичаят, никой, особено женската челяд, не трябва да излиза навън, защото ако змеят, прогонен от гонците, срещне мома или булка, ще я грабне и отвлече „вдън гори”.

Ако четата на гонците срещнела някого, го биела, защото се вярвало, че змеят често приемал човешки образ. След като обиколят цялото селище и землището му, участниците в обреда отиват на реката и се окъпват, като така символично се очистват от злото, с което били влезли в досег. На зазоряване мъжете се прибират вкъщи и се вярва, че змеят е прогонен и скоро ще завали дъжд.

На този ден, наречен още Герман Градушкар, народът ни празнува за измолване на дъжд и срещу градушка. Не се работи, особено полска работа.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета