Проект: Задължават всички хотели да имат помещения за изолация

Животът

14-05-2020, 08:18

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерството на туризма подготвя указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията

Министерството на туризма публикува на интернет страницата си проект за подробни указания за функциониране на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение в Република България, съобщиха от ведомството. Те са утвърдени от министъра на туризма Николина Ангелкова и одобрени от Министерството на здравеопазването.

Документът се базира на указанията от Министерството на здравеопазването според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите.

Сред общите правила се посочва, че ще се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората. Трябва да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите в различните помещения и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, зоната с открит басейн и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията за хранене и развлечения. Допустимо е ползване на бюфет, но само, ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната.

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения. Персоналът, обслужващ басейна, трябва да съблюдава спазването на правилата за безопасност и физическа дистанция между посетителите и осигурява стационарен дезинфекционен дозатор в зоната около басейна.

В балнео, СПА и другите аналогични центрове, прилежащи към местата за настаняване или самостоятелните, ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.

Проектът ще помогне на бизнеса да се подготви максимално бързо за летния сезон и за отваряне на туристическите обекти след извънредното положение у нас.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите. Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

Документът е придружен от две приложения с подробни инструктажи – първото е Препоръки за служители, а второто - Препоръки за почистване и дезинфекция на помещения или конкретни зони в обекта в случай на излагане на COVID-19. 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов