Още месец може да работим от вкъщи, ако дейността на фирмата позволява

Животът

14-05-2020, 11:18

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мачовете от първенството ще са без публика, остават забранени свижданията в болници и домове

До 14 юни остава възможността за дистанционна работа, ако дейността на фирмата позволява. Това се посочва в една от заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадени по-рано днес и публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването след обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Дистанционната форма на работа се организира в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност.
При невъзможност да се организира дистанционна работа, работодателят е длъжен да спазва противоепидемични мерки - създаване на организация, осигуряваща най-малко 1.5 м дистанция между служителите си, дезинфекция на помещенията, недопускане на служители с температура, кашлица, хрема и други симптоми на остро респираторно заболяване, инструктаж на работещите за хигиена на ръцете, осигуряване на вода, сапун и дезинфектант, осигуряване на лични предпазни средства.

Всички лица, които са в закрито обществено място - градски транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове и места, на които се предлагат обществени услуги, са длъжни да носят предпазна маска, шал или друго средство, покриващо устата и носа. Най-малко 1.5 м разстояние трябва да има между всички лица, които не са от едно семейство и се намират на открито обществено място.

В други заповеди на министър Ананиев е указан начинът на влизане, престой и напускане на България, забрана за посещение на увеселителни заведения като барове, игрални зали и дискотеки. Забранено остава провеждането на масови мероприятия, а мачовете от първенството на първа и втора професионална футболна лига ще се играят без публика.

 

Не се разрешават свижданията в болниците и в домовете за стари хора.

 начинът на работа на вече отворени обекти, преустановяването на учебни занятия, с изключение на определени центрове за подготовка, начинът на изолиране на болни от COVID-19 и контактните им лица и др.

Заповедите влизат в сила от днес.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)