Националните олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни - velikotarnovo.utre.bg

Националните олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни

15 май 2020, 11:25 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Засега състезанията по професии се отлагат

Националният кръг на олимпиадите по Математика, Химия и опазване на околната среда, География и икономика, Астрономия, Философия, Информационни технологии, Английски език, Руски език, Испански език и Италиански език ще се проведе на 27 юни 2020 г. от 8,00 часа. В същия ден от 14,00 часа ще са олимпиадите по немски и по френски език. На 28 юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по Български език и литература, Математическа лингвистика, Физика, Информатика, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“. А от 14,00 часа – по История и цивилизации и Биология и здравно образование. Това предвижда заповед на министъра на образованието и науката за възстановяване на националните олимпиади и състезания, които бяха отложени поради въведените мерки в страната, свързани с епидемичното разпространение на COVID-19.

На 28 юни ще се състои и Националното състезание „Математика за всеки“ – за ученици от 4. клас, което ще замени всички други състезания и дава възможност всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия. Тогава е и състезанието по природни науки „Акад. Любомир Чакалов“ (химия, физика, биология и география) за ученици от 7. клас, което ще се проведе в София при спазване на противоепидемичните мерки. Всички други олимпиади и състезанието по математика се провеждат на територията на съответния регион, от който са излъчени участници. Ако ученик е класиран на национален кръг на повече от една олимпиада или състезание, може да се яви по свой избор и на други.

При провеждането трябва да е осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между присъстващите. В зависимост от големината на залите участниците трябва да са разпределени между 10 и 15. Изискването е за засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите, в т.ч., дезинфекция и проветряване и недопускане на хора с прояви на остри заразни заболявания. Преди началото на състезателната част директорите са длъжни да инструктират учениците за спазване на изискванията за лична хигиена.

Засега състезанията по професии се отлагат.

1-ви и 3-ти юни, когато са изпитите за зрелостниците, ще са учебни дни за всички останали ученици, предвижда промяна в графика на учебното време.

На 15-ти и 17-ни юни, когато ще е Националното външно оценяване за седмокласниците, другите ученици също трябва да се обучават в електронна среда. Дните, които първоначално бяха определени за неучебни заради ДЗИ и НВО - 20 и 22 май и 9 и 11 юни 2020 г., също ще бъдат учебни.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета