Със 140 нови контейнера община Свищов стимулира разделното сметосъбиране

Мисия

17-05-2020, 09:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инвестицията е в размер на близо 70 000 лева

Със 140 нови контейнера за разделно сметосъбиране на отпадъци ще бъдат сменени старите и нефункционални контейнери в различни квартали на град Свищов. Инвестицията, в размер на близо 70 хиляди лева, е със средства натрупани в партидата на община Свищов от отчисленията по чл. 20 от Наредба № 7/19.12.2013 г. за реда и начина за изчисляване размера на обезпеченията и отчисленията, изисквани при депониране на отпадъци.

С подмяната на старите контейнери, с такива за разделно сметосъбиране, средствата са изразходвани според изискванията (съгласно чл. 64 от Закона за управление на отпадъците по реда на чл. 24 и чл. 25 от Наредба №7/19.12.2013 г.), а основната цел е да се намали количеството на депонираните отпадъци като се насърчи тяхното рециклиране, и оползотворяване. Изцяло ще бъдат подменени съдовете за смет в жк. „Химик“, ж.к. „Симеон Ванков“, ул. „Средна гора“, ул. „Георги Бенковски“ и ул. „Черни връх“ № 72. Частично ще бъдат подменени контейнерите на ул. „33-ти Свищовски полк“ и на местата в града, където те са крайно амортизирали.

Кметът на Свищов Генчо Генчев призова гражданите да пазят съдовете от изгаряне и вандалски прояви като подчерта, че личната ангажираност на всеки жител на общината и желанието му да събира, и изхвърля битовите си отпадъци разделно, е ключов процес, който изисква време, но преди всичко изисква желание във всеки един гражданин да бъде отговорен и да бъде добър пример. Той допълни още, че с изграждането на нагласа в обществото, разбиране и навици за разделно изхвърляне на отпадъци ще се допринесе значително както за опазване на околната среда, така и за крайното ценообразуване на такса смет, която зависи от количествата отпадъци, които общината извозва за депониране в депото в Санадиново.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов