Красимира Георгиева от Гимназията по туризъм на финал в национален конкурс

Мисия

18-05-2020, 09:52

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Темата на надпреварата бе „Аз съм един от тях – българските праведници на света”

Ясни са финалистите в седмото издание на Националния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, Националния дворец на културата, Община Бургас .

В две възрастови групи бяха разделени кандидатите за участие - ученици от VІІІ до ХІІ клас и студенти до 25 години.

Темата за тази година бе „Аз съм един от тях – българските праведници на света”. От младите хора се изискваше да се пренесат в годините 1941-1944, когато Законът за защита на нацията /ЗЗН/ в България поставя евреите при нечовешки условия. Целта е да разкажат от първо лице историите на онези достойни българи, които не се позволили техните събратя евреи да бъдат изпратени в нацистките лагери на смъртта. Да се поставиш на мястото на друг и да предадеш неговите чувства, мисли и действия е много трудна задача, но въпреки това, регистрираните творби в конкурса са 150.

Жури в състав: старши експертът от Министерството на образованието и науката Радостина Николова; публицистът и поет Румен Леонидов; журналистът и поет Асен Йорданов, е номинирало 27 творби. Критериите при оценяването са били - творбата да е в жанр „художествен разказ”; езиково и стилистично ниво; подчиненост на историческата правда; оригиналност.

Ученик от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ за поредна година е сред номинираните за награда.

Красимира Георгиева, ученичка от XIв клас, специалност „Туристическа анимация“ е сред финалистите за тази година.

Учителят, мотивирал и подготвил ученичката, е инж. Славка Проданова.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов