От 1 юни пада 14-дневната карантина с Гърция и Сърбия

Животът

19-05-2020, 15:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

У нас от 25-ти май отпада карантината за всички международни шофьори, влизащи в страната

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е договорено с Гърция и Сърбия от първи юни свободното движение без крантиниране на бизнес, семейства, , дипломатически, хуманитарни и транспортни пътувания. Преминаването ще става със специални декларации. Те ще са универсални, максимално опростени, ще се попълват трите имена, "нямам симптоми", "запознат съм с епидемичната обстановка" и пътувам на собствен риск, както и телефонен номер. Декларациите приличат на тези, които се попълваха на КПП-тата. Целта е да има контакт с човека, който преминава.
От 1 юни мислим изцяло да отворим ресторантите в България, заяви още Борисов.
От понеделник, 25 май, отпада карантината за всички международни шофьори, влизащи в страната.
По инициатива на Борисов, днес, чрез видеовръзка, се проведе четиристранната среща между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която са обсъдени и приети тези мерки. На първи юни във Варна ще има и физическа среща на лидерите на четирите държави, каза българският премиер.
Всички страни поздравиха България за начина за справяне с епидемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките, каза Борисов. Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и мисълта, че е тук и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари.
Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.
Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса, каза Борисов.
Във видеоконференцията са участвали и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)