Църквата днес почита Света Лидия

Животът

20-05-2020, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За нея се твърди, че е първата християнска мъченица в Европа

На 20-и май църквата ни почита Св. Лидия. За Св. Лидия се твърди, че е първата християнска мъченица в Европа. Според по-широко разпространената версия за живота й, тя е живяла през I в. от н.е. - била бедна жена, която продавала платове, и пострадала заради вярата си в Христа.

В друго житие на Лидия пък се казва, че е била съпруга на богат човек - съветник на император Адриан (117 - 138 г.), и двойката имала двама синове. Лидия посетила беседа на апостол Павел по време на негова мисия в града, в който живеели, поканила го в дома си, и после тя и мъжът й приели християнската вяра. Заради това семейството било подложено на репресии и заплатило за вярата си със смърт. Лидия, съпругът й Филит и синовете им били изпратени на съд при военачалника Амфилохий, а след това - измъчвани и пратени в тъмница. Според преданието, през нощта ангел им вдъхнал надежда за вечен живот. На другия ден мъчениците били хвърлени в котел с кипящо масло и сяра. Преданието твърди, че щом ги хвърлили в котела, той се оказал... изпразнен от адската смес... Цялото семейство останало невредимо, а на другия ден всички предали Богу дух. Съществува предположение, че Лидия не се е казвала така, а я нарекли с това име като "лидийка" - жителка на Лидия.

Лидия се наричало кралство в древна Месопотамия, където е живял легендарно богатият крал Крез. Bъпреки че през 323 г. пр.н.е. кралството влиза в границите на персийската империя, хората продължили да наричат "лидийци" жителите му дълго време след това.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов