Не пропускайте величествения спектакъл "Цар Калоян" на Царевец!

Велико Търново Лайф

24-05-2020, 11:00

Снимка:

кадър БНТ, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

БНТ 2 ще излъчи оперната постановка днес от 20:00 ч.

В Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, БНТ 2 ще излъчи величествения спектакъл "Цар Калоян" от Панчо Владигеров. Началото е от 20:00 ч.
Оперната постановка е от 1987 година и е реализирана на историческия хълм "Царевец".

Панчо Владигеров завършва операта „Цар Калоян“ през 1936 г. Сюжетът е по романа „Солунският чудотворец“ на Фани Попова-Мутафова, а либретото авторката пише заедно с големия български поет Николай Лилиев. Двамата създават текста на операта само въз основа на романа и събитията са предадени свободно - на фона на победата на Калоян над кръстоносците и пленяването на Балдуин е изградена силна човешка драма.

Премиерата е на 20 април 1936 г. в Софийска народна опера под диригентството на Асен Найденов. Няколко месеца след софийската премиера „Цар Калоян“ е поставена в Братислава и в Любляна.

През 1987 г. оперното заглавие се играе за първи път на открито по време на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново. Сбъдва се дългогодишната мечта на Панчо Владигеров творбата му да се представи там, където се развива и историческото действие.

Спектакълът на Софийската опера има 6 представления, а режисьор на монументалната продукция е Пламен Карталов. В главните роли са водещите тогава солисти на театъра Никола Смочевски, Светлана Котленко, Венета Радоева и Здравко Гаджев. Диригент е един от най-големите майстори в диригентското изкуство – Димитър Манолов.

За работата си на хълма" Царевец" Пламен Карталов споделя в едно свое интервю: "Този фестивал е стратегия за национална културна идентичност, привлекателност, доказана от хилядната публика и интереса й, от приоритетите с ясна концепция за новаторство и традиция, от откривателската й изява за българския талант, от утвърждаването на българското изкуство и предизвикателствата пред бизнеса да инвестира в сериозни неща. "Сцена на вековете“ е кауза."



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)