Инж. Даниел Панов: Дълбок поклон пред всички, превели народа ни и през най-мрачните времена!

Мисия

24-05-2020, 11:47

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празничен поздрав на кмета на община Велико Търново

Уважаеми учители и преподаватели, ученици и студенти,
Уважаеми дейци на културата и изкуствата,
Скъпи великотърновци,

24 май е най-българският по своя характер празник! Денят на българската просвета, култура и писменост е неизчерпаем източник на национална гордост, на вълнение и истинско щастие. Всеки от нас си спомня за своя учител, за първите написани букви, за българската азбука – огромното наследство, което ни оставиха светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Буквите ни носят знание. Буквите ни ограмотяват и одухотворяват. Буквите обогатяват света, в който живеем. Чрез тях славната ни история оживява. Буквите събират минало, настояще и бъдеще в едно. Те пренасят през вековете заветите на предците ни и ни позволяват да градим бъдещето чрез силата на мъдростта.

Буквите, на които днес пишем, са българска културна ценност с европейско и световно по мащаб значение. 300 милиона души пишат на кирилица – тя е извор на просвета, култура и духовност за всички православни народи! Смело и с гордост можем да кажем, че България е дала много на европейската цивилизация, че делото на светите братя Кирил и Методий, доразвито от техните ученици и по-късно – от Търновската книжовна школа, е безценно!

Затова 24 май с право е наричан най-българският празник!

Дълбок поклон пред знайните и незнайни будители, даскали, книжовници, духовници и просветители, които винаги са били духовни водачи и са превели народа ни и през най-мрачните времена!

Признателност и поклон и пред вас, уважаеми учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата. С огромния ви принос днес Велико Търново гордо се нарича историческа и духовна столица на България и е символ на българщината! Но градът ни е и международен център на просветата.

Благодаря ви, че и в тези трудни времена доказвате, че образованието на децата на Старата столица е най-високо ниво, дори и чрез дигитални форми на обучение!

Бъдете здрави и все така обичайте Велико Търново и България!
Вярвам, че скоро отново ще можем заедно да отбелязваме празници като днешния.

А на вас, великотърновци, пожелавам здраве! Ценете буквите и не спирайте да четете!

Честит 24 май!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов