150 млн. лв. са необходими туристическият транспорт да заработи

Животът

26-05-2020, 11:22

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инвестицията ще се възстанови за по-малко от година, изчисляват от Национално сдружение „Случаен превоз“

150 млн. лв. са необходими на фирмите за туристически превоз, за да възстановят загубите от спирането на работа по време на извънредното положение. Тази инвестиция ще бъде възстановена на държавата за по-малко от година. „Ние няма да сложим парите на влог, а ще ги използваме да се разплатим с държавата и с нашите партньори и те веднага ще се върнат в бюджета. Всички погледи сега са насочени към министъра на транспорта и цялата надежда е в него. Ако не се случи нищо, ще се наложи да излезем отново, вече не толкова добронамерено и мирно – хората нямат какво да губят“,  заявява Радка Мандилова, председател на Национално сдружение „Случаен превоз“.

Без спешна финансова подкрепа, която закъснява с над 2 месеца, случайният превоз няма да може да възобнови дейността си и ще бъде заличен от българската икономика. С него ще си отиде и груповият туризъм – основен дял от българската туристическа индустрия. Държавата ще се сдобие с 15 хиляди безработни, които само за година ще струват на бюджета над 100 млн. лв. без да се считат осигуровките. Освен това при евентуален фалит хиляди семейства ще останат без дом, а кредиторите ще се сдобият с непродаваема техника за стотици хиляди евро, обобщава председателят на сдружението.

Тези и други проблеми ще бъдат обсъдени с министъра на транспорта в сряда, 27 май. „Протестът на 19 май показа на управляващите, че ние съществуваме и спешно се нуждаем от помощ“, изтъква Радка Мандилова. Според нея ако в рамките на една-две седмици браншът не получи подкрепа, ще станем свидетели на лавинообразни фалити, което ще се отрази върху входящия туризъм. „Сезонът на морето ще има шанс единствено, ако самолетите кацат директно в хотела“, казват от сдружението.

Членовете на Национално сдружение „Случаен превоз“  искат още веднъж – този път чрез средствата за масова информация, да благодари на служителите на МВР за високия професионализъм, отзивчивостта и прекрасната организация на автошествията в петте града – София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе, на 19 май. „Благодарим и на нашите колеги – екскурзоводите, за проявената солидарност и подкрепа, както и на членовете на Националната асоциация за детски и младежки туризъм, които изпратиха писмо до премиера в наша подкрепа“, допълва председателят на НССП Радка Мандилова.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)