Отличиха победителите в конкурса за есе на историческа тема

Животът

28-05-2020, 13:29

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той бе организиран от ВМРО – Велико Търново

На 28 май – Свето Възнесение Господне, празник на Светата Търновска патриаршия, ВМРО Велико Търново обяви призьорите  от предварително обявения конкурс за есе по случай годишнината от издигането на православната църква в Търновград в Патриаршия.

През тази година се навършват 785 години от интронизацията на Патриарх Св Йоаким I Търновски  и от признаването на храмът Свето Възнесение Господне на Царевец за средище на Светата Търновска Патриаршия, един от свещенните храмове в целия православен свят.

Отличаването на най-добрите есета е и точно в деня, в който Българската православна църква почита празника Възнесение Господне, който е храмов празник на светата църква, съществувала на върха на славния Царевец и била средище на Светата Търновска патриаршия от 1235 до 1393 година.

Със свещения акт от издигането на православната църква в Патриаршия, с което престолнината на българското царство става един от петте свещенни града, равнопостовен на останалите първосвещенни градове Йерусалим, Александрия, Антиохия и Константинопол, Търновград заема мястото в светата пентархия на мястото на Рим, отлъчен столетие по-рано от цялостта на светата православна църква.

В обявения от градската и младежката организации на ВМРО в старата столица конкурс за есе на историческа тема:  „ВЕЛИКО ТЪРНОВО - ПРАВОСЛАВНАТА СТОЛИЦА НА ЕВРОПА  (Св Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“, на първо място от всички участници са отличени Йоана Тенева Митева от Велико Търново и Диамира Красимирова Кирилова от гр. Лясковец. И двете момичета са възпитанички от 11 клас в Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ гр. Велико Търново и са подготвени от преподавателя по история в гимназията Бистра Стефанова.

Въпреки краткия срок за провеждане на конкурса,  в същия са взели участие 37 ученици, изключително от средния курс от девети до дванадесети клас. Почти всички творби показват познаване на основната информация и историческите процеси свързани с интронизацията на Патриарх Йоаким I Търновски и обявяването на Търновград за една от петте православни патриаршии в света.

Организаторите отчитат добрите постижения при провеждане на конкурса и на първо място постигнатия резултат - повече млади хора от гр. Велико Търново да познават славните страници от историческото минало на духовната столица на България.

Поради съществуващите все още ограничения, заради мерките за безопасност, първоначалният замисъл на организаторите, отличилите се участници в конкурса да бъдат наградени пред бившия патриаршески храм на хълма Царевец са отменени, като в следващите дни председателят на младежката организация в старата столица, Петър Петров, ще се свърже с победителите, за да им връчи определените награди и сертификат за участие в конкурса посветен на 785 год от издигането на Търновград в Патриаршия, акт, превърнал  града в деиствителна православната столица на Европа, откъдето културното и духовно влияние се разпростира из Балканите и целия европейски изток.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов