За Горна Оряховица 28 май е ден за почит и преклонение пред паметта на героите

Мисия

28-05-2020, 16:42

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 1876 г. в центъра на града е обесен Георги Измирлиев – Македончето

С поднасяне на венци и цветя пред паметниците в центъра на града бе отбелязан Денят за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица. Всяка година на 28 май горнооряховчани почитат загиналите във войните свои съграждани. На този ден през 1876 г. в центъра на Горна Оряховица е обесен Георги Измирлиев – Македончето, който е бил помощник на апостола Стефан Стамболов и военен ръководител в Първи търновски революционен окръг по време на Априлското въстание. 25-годишният революционер сам слага примката на шията и си увисва на бесилото с думите „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството”. Днес тези думи са изписани на паметника на Георги Измирлиев, който е един от символите на Горна Оряховица. Тази година се навършват 110 г. от откриването и освещаването на паметника на Македончето.
Венци и цветя бяха поднесени в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев”, пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани и пред паметника на Георги Измирлиев от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от името на народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от името на депутата Явор Божанков, от общински съветници, политически партии, СУ „Георги Измирлиев“, патриотични организации.
 
Георги Измирлиев (1851-1876) помощник апостол и военен ръководител на Априлското въстание в Първи революционен окръг, обесен на 28 май 1876 г. в Горна Оряховица
 
Георги Измирлиев - Македончето е роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая (днес Благоевград). Учил е в Серес, в Цариград и във Военното училище в Одеса като юнкер в Люблянския пехотен 59-и полк. След избора му от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България младият Георги Измирлиев се озовава веднага в центъра на този окръг – Горна Оряховица. Тук извършва широка организаторска дейност за подготовка на Априлското въстание. създава нови комитети, привлича много съидейници и ги обучавана военно дело. Предателска дума прекъсва този порив. Арестуван от турските власти, той е осъден на смърт и на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.
Признателното поколение му построява паметник в центъра на Горна Оряховица. На негово име е назовано най-голямото средно училище в града – Гимназията. През 2000-та година Георги Измирлиев е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов