Тринадесет са тазгодишните носители на „Награда Горна Оряховица“

Мисия

29-05-2020, 13:43

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отличието за принос в различни области е ежегодно и се присъжда за Празника на града – 29 май

Тринадесет са тазгодишните носители на „Награда Горна Оряховица“ за принос в различни области. Отличието е ежегодно и се присъжда за Празника на града – 29 май.
Номинациите на наградените бяха гласувани на последната сесия на Общинския съвет, провела се на 28 май.
Трима са отличените с Годишна награда на Горна Оряховица за принос към здравеопазването. Това са д- Илко Костурков, д-р Нина Петкова и д-р Бисерка Акиванова. Младият гастроентеролог д-р Илко Костурков през 2019 г. стана Лекар на годината в категорията „Ти си нашето бъдеще“ в Годишните награди на Българския лекарски съюз. С наградата за принос в здравеопазването е отличена д-р Нина Петкова – началник на клинична лаборатория в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Когато директорът на болницата д-р Иван Иванов отсъства, именно д-р Петкова поема управлението на лечебното заведение. За принос към здравеопазването е наградена и д-р Бисерка Акиванова, която ръководи Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в Болницата в Горна Оряховица.
За принос към науката носител на Годишна награда е професорът по бионика Евгени Дюкенджиев – основател на лаборатория за атипично протезиране и човек, дал шанс за по-добър живот на пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания.
За принос към образованието е отличена Ваня Недкова – старши учител в начален етап в СУ „Вичо Грънчаров“.
Носител на Годишната награда на Общината за принос към културата е Илия Банков. През октомври м. г. горнооряховският художник празнува своите 60 г. Голяма част от тях той е посветил на културния живот в Горна Оряховица. Илия Банков е и всеотдаен преподавател, казват колегите му от „ГоАрт“.
В сферата на културата бе отличен и актьорът Илия Георгиев. Към днешна дата той е част от Театър „Искри и сезони“. Актьорът е и основател на Фондация „Достойни българи“, чиято основна цел е издигането на паметници на бележити наши сънародници.
Инвеститор №1 за 2019 г. Венцислав Стоев е носителят на Годишна награда в сферата на икономиката. Стоев е сред най-крупните работодатели в Горна Оряховица, с над 400 постоянно заети в различните му дейности служители.
Трима бяха отличени за принос в социалната сфера. Едната награда е за члена на Управителния съвет на нидерландската фондация SMHP “Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа” Джеф Акерманс. Фондацията е сред редовните дарители на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, като за 2019 г. и 2020 г. стойността на предоставената под различни форми помощ е близо 120 хил. лв. Още един крупен дарител е удостоен с награда - Галин Анастасов, съсобственик и търговски директор на „Ден и нощ“ ООД. Фирмата бе една от първите, отзовали се на благотворителната кампания за подкрепа на Болницата в борбата й с коронавируса. „Ден и нощ“ ООД предостави 100 хил. лв., отделно са и други дарения, правени на различни социални услуги. Отличие за приност в социалната сфера получава и
социалният работник Станка Мезева. Таня, както я познават всички, е с над 35-годишен стаж в тази сфера. Професионалният й път е изцяло свързан със социалните дейности в община Горна Оряховица.
Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличенитев сферата на спорта. През 2019 г. двамата станаха четвърти на Европейското първенство по спортна акробатика във възраст 11-16 години, като съвсем малко не им достигна да стъпят на почетната стълбичка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов