Димитър Николов: Историята на този град задължава

Велико Търново Лайф

29-05-2020, 13:56

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празничен поздрав на председателя на Общинския съвет – Горна Оряховица

„Дядо попе, ти знаеш от де съм, виж как се мре за България”.
Тези думи ще изрече 25-годишният комита Георги Измирлиев - Македончето след изповедта пред поп Йонко Тревненски и минути преди сам да надене въжето на бесилото в центъра на Горна Оряховица.
Денят е петък, 28 май 1876 г. и не е избран случайно. Улиците са изпълнени с хора, дошли от съседните селища за големия пазар, който се провеждал в  Горна Оряховица. Именно Горна Оряховица е посочена за Окръжна столица на Първи революционен окръг. Гюргевският комитет избира не друг, а Георги Измирлиев за организатор на Априлското въстание през пролетта. Сам слага примката на шията си и извиква пред насъбралото се множество  „Братя българи, събудете се от този дълъг сън”.
Днес пак е петък, 144 години по-късно. Дали притежаваме мъничко от онзи кураж, от онази любов към Отечеството, за да се наречем наследници на апостолите от горда и героична Горна Оряховица. Едва ли, въпреки че историята на този град задължава.
Крепостта Ряховец е един от най-големите средновековни градове-крепости, който се обособява като важен отбранителен бастион на  столицата Търновград.  Превзета и опожарена по времето на Втория кръстоносен поход през 1444 г. на Владислав Ягело.
Обявеното за град през 1870 г. селище става прочут пазарен център в цяла Северна България, а по-късно започва да привлича търговци от Европа и Азия. През 1859 г.  Иван Момчилов идва в Горна Оряховица, за да положи основите на учебното и книжовно дело на бъдещия търговски и индустриален център.
На 8 ноември 1899 г., точно в 10 часа преди обяд, княз Фердинанд тържествено прерязва лентата на жп гара Горна Оряховица - Калтинец и по този начин да стане част от най-дългото жп трасе София - Варна.
През 1912 г. Чешко-българското акционерно  дружество осъществява най-мащабния си проект - създаване на мощна компания за производство на захар и захарни изделия. И днес Захарните заводи са една от емблемите на индустрията в Горна Оряховица.
Още по време на Първата световна война германското военно командване създава „аеродрум” в землището на Горна Оряховица. Днес аеропортът в Горна Оряховица е един  от петте в страната с международен статут, към който са отправени надеждите да стане модерно и действащо летище, за да раздвижи инвестиционния климат в региона.
През 1925 г. е открит Първият международен мострен панаир, който ще стане притегателен център за водещи световни производители в сферата на автомобило и машиностроенето.
Горна Оряховица дава на България и света редица изявени личности като първия ни световен шампион Никола Петров, който по време на Световното изложение в Париж през 1900 г. печели състезанията по гръко-римска борба, както и званието „Най-силният мъж на 19 век”. Във втората половина на миналия век родената в Горна Оряховица лекоатлетка Светла Златева ще диктува световните и олимпийски рекорди в бягането  на средни дистанции. 
Предприемчивият дух на горнооряховчани  нарежда и днес общината сред водещите индустриални центрове в Централна Северна България. Производителите от Горна Оряховица продължават да са сред водещите в хранително-вкусовата индустрия, леката промишленост, металообработването. Предизвикателството пред нас е да създаваме условия за инвестиции и бизнес, да запазим  работната сила тук, да подобрим жизнената среда и повишим качеството на живот за активното население. Всичко това може да бъде постигнато с много постоянство, честен диалог с бизнеса, стратегическо планиране за интелигентен растеж!
Горна Оряховица не е голям град, но за сметка на това е изградила велики хора! Да бъдем достойни наследници на апостолите и строителите на съвременна Горна Оряховица!
 
Честит празник, Горна Оряховица!
 
Димитър Николов,
Председател на Общински съвет – Горна Оряховица



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов