Красимир Вълчев: Дали сме близо 100 млн. лева за малки училища

Мисия

29-05-2020, 15:54

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

МОН дава 1 година толеранс на учителите в Поликраище да подобрят образователния процес

На работна среща с ръководството на Община Горна Оряховица, министърът на образованието Красимир Вълчев обсъди варианти за бъдещето на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище. Министър Вълчев бе запознат с мотивите, които накараха Общинския съвет да вземе решение за закриването на училището. На среща присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Димитър Николов, председателят на Постоянната комисия по образование към местния парламент Иван Момъков, общински съветници и началника на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева. По-късно Красимир Вълчев отиде на място в Поликраище, за да научи защо жители на селото са против това решение. На тази среща присъства и областният управител проф. Любомира Попова.
С година да бъде отложено закриването бе един от вариантите, обсъден на срещите. През това време ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ обаче ще трябва да докаже, че може да подобри работата си във всеки един аспект.
Общината е ваш партньор и е направила каквото трябва и каквото може за училището, коментира в Поликраище министър Красимир Вълчев. По думите му 250 хил. лв., колкото е годишният бюджет на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, трябва да са достатъчни за издръжката му. На срещата стана ясно, че ако училището иска да продължи да съществува, едно от нещата, които трябва да направи, е да оптимизира бюджета си.
Предразсъдъците на родителите могат да бъдат преодолени с активност от страна на ръководството на училището, коментира Красимир Вълчев факта, че повечето родители избират за децата си учебни заведения в Горна Оряховица или Велико Търново. Според министъра държавата не иска да закрива училища, но понякога се налага.
Смесват се няколко проблема, допълни Вълчев, и изреди част от тях – вторичната десегрегация, липсата на активност за преодоляването й, недоброто провеждане на учебния процес на места.
За еднакъв стандарт при взимането на решения от министъра на образованието настоя ръководството на Община Горна Оряховица.
Трябва да се мери с еднакъв аршин. Щом ще се дава толеранс от година за училището в Поликраище, нека същото се направи и с ОУ „Отец Паисий“ в Писарево, категоричен бе инж. Добромир Добрев. Припомняме, че Общинският съвет гласува решение за закриване и на това училище поради липсата на деца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов