Проф. Хитко Вачев ще оглави творчески екип за написване на книга за историята на Горна Оряховица

Мисия

30-05-2020, 12:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Професорът ще привлече водещи български историци

Най-новият Почетен гражданин проф. Хитко Вачев се срещна с кмета на Общината инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Димитър Николов. На срещата, на която присъства и заместник-кметът Пламен Мадемов, проф. Вачев сподели идеята си за издаване на книга с пълната история на Горна Оряховица.
Професорът има значителен принос към развитието на културно-историческото наследство и музейното дело в региона и страната. Именно за цялостния му принос към науката и родната му Горна Оряховица тази година той получи званието Почетен гражданин.
За създаването на книгата проф. Вачев ще привлече екип, включващ водещи български историци. Разбира се, сред тях има и горнооряховчани – като проф. Васил Николов от БАН и проф. Людмил Спасов. Ще бъдат поканени също проф. Милко Палангурски, проф. Пламен Павлов. Екипът ще бъде отворен и за други академични личности, които с трудовете си имат отношение към Горна Оряховица.
Последната пълна история на Горна Оряховица издава Звезделин Цонев през 1932 г. Идеята на проф. Вачев среща пълното разбиране и подкрепа от страна на местната власт в лицето на инж. Добромир Добрев и Димитър Николов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов