Лятото идва в края на юни с температури от 36 градуса

Велико Търново Лайф

01-06-2020, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В началото на месеца се очакват кратки, но опустошителни градушки

Месец юни ще започне с малко слънчеви часове преди обед, но много купести облаци и превалявания с гръмотевици в следобедните часове.

Ще има и локални градушки, като след средата на седмицата ще има по-малко на брой, но по-едри и, за съжаление, опустошителни градушки. 

Ще се задържи и нестабилното време. До 4-5 юни превалявания с гръмотевици ще има над по-голямата част от страната. Те ще са с умерен интензитет и локален характер. 

От 5-6 юни температурите ще се повишават, а явленията в следобедните часове ще намаляват като обхват, концентрирайки главно в планините и около тях. Температурите, които през първите дни на месеца през деня няма да превишават 25, 26 градуса, в края на десетдневката на места ще доближат стойности до около 30 градуса. Истински летни стойности, до и евентуално над 35-36 градуса, ще имаме през втората половина на месеца.

Месечната сума на валежите през юни у нас ще бъде неравномерна: значително над нормалното за преобладаващо планинската и полупланинска югозападна и централна западна част (до и около 90 литра на кв.м), около норма за Дунавската равнина (около 50-60 литра на кв.м) и под нея само за Югоизточна България.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)