Педиатърът д-р Юлия Тонкова с поздрав към децата за 1 юни - velikotarnovo.utre.bg

Педиатърът д-р Юлия Тонкова с поздрав към децата за 1 юни

01 юни 2020, 07:17 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

1 юни е един специален ден от календара – Денят на детето. В България се празнува като официален празник с Указ на Цар Борис III през 1927 г. През 1949 г. 1 юни е обявен за Международен ден в защита на детето. През 1925 г. на конференция в Женева е приета декларация за правата на детето, според която възрастните трябва да предоставят на децата всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса. И към настоящия момент клаузите на Женевската конвенция се прилагат. Според нея възрастните трябва да осигурят възможности на детето да се развива както физически, така и душевно, по най-добрия възможен начин. Те трябва да го насърчават да развива възможностите си, за да стане пълноценен възрастен в бъдеще. Денят на детето си има собствено знаме. В центъра му е изобразена Земята, върху която са стъпили 5 деца в различни цветове: бял, черен, жълт, син и жълт на зелен фон, който сигнализира плодородието, свежестта и растежа. Денят на детето е специален за самото дете. Ние, възрастните, го правим такъв! С пожелания за бъдещето на нашите деца: Да направим Всеки техен ден Специален! Честит празник, мили деца! Бъдете здрави, обичани и щастливи!

1 юни е един специален ден от календара – Денят на детето. В България се празнува като официален празник с Указ на Цар Борис III през 1927 г. През 1949 г. 1 юни е обявен за Международен ден в защита на детето.

През 1925 г. на конференция в Женева е приета декларация за правата на детето, според която възрастните трябва да предоставят на децата всичко, което съдейства за тяхното добруване, без значение от тяхната народност, вяра или раса.

И към настоящия момент клаузите на Женевската конвенция се прилагат. Според нея възрастните трябва да осигурят възможности на детето да се развива както физически, така и душевно, по най-добрия възможен начин.

Те трябва да го насърчават да развива възможностите си, за да стане пълноценен възрастен в бъдеще.

Денят на детето си има собствено знаме. В центъра му е изобразена Земята, върху която са стъпили 5 деца в различни цветове: бял, черен, жълт, син и жълт на зелен фон, който сигнализира плодородието, свежестта и растежа.

Денят на детето е специален за самото дете. Ние, възрастните, го правим такъв!

С пожелания за бъдещето на нашите деца: Да направим Всеки техен ден Специален!

Честит празник, мили деца! Бъдете здрави, обичани и щастливи!Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета