Сръбският президент се поклони на саркофага на Свети Сава във Велико Търново

Мисия

01-06-2020, 14:33

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заедно с премиера Бойко Борисов са на посещение в старата столица

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Република Сърбия  Александър Вучич са на посещение във Велико Търново. Акцент във визитата е емблематичната църква "Св. Четиридесет мъченици", която е свята и за българи, и за сърби. Домакин е кметът инж. Даниел Панов.

По стара традиция сръбският президент и българският премиер бяха посрещнати в двора на църквата с китка здравец и погача. Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов разказа накратко историята на църквата. В храма гостите бяха въведени от Великотърновския митрополит Григорий. Бойко Борисов и Александър Вучич положиха цветя на саркофага на Свети Сава и гроба на цар Калоян.

От 10 юни започва работата и в двете посоки по автомагистрала „Хемус”, съобщи премиерът Борисов. „Историята показва, че има ли мир, има просперитет.” – подчерта Бойко Борисов в търновския храм „Свети 40 мъченици”.

Преди Велико Търново, сръбският президент и българският премиер видяха напредъка по изграждането на автомагистрала „Европа” и на „Балкански поток”. Вучич определи и двата проекта като изключително важни и общи за България и Сърбия. По думите му „Балкански поток“ означава икономически растеж, ръст на промишлеността, осигуряване на важен енергиен източник за двете икономики. По отношение на магистралата изрази очакване, че скоро тя ще бъде завършена и само за три часа ще може да се пътува между София и Белград.

Вучич добави, че се надява в кратки срокове да бъде реализиран и интерконекторът в района на Ниш. Президентът Вучич специално благодари на премиера Борисов за изключителната му подкрепа за Сърбия по европейския й път и напомни, че неслучайно българският министър-председател е носител на най-високото държавно отличие на Сърбия „Орденът на Република Сърбия“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)