В Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и загиналите за независимостта на България

Мисия

02-06-2020, 13:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България-2 юни. В едноименния парк дойдоха ръководството на Общината, общински съветници, представители на патриотични организации, за да се поклонят пред делото на великия българин.
Пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от името на народния представител инж. Клавдия Грогорова – Ганчева, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии.
Точно в 12.00 ч. воят на сирените в Горна Оряховица се сля с този на сирените от цялата страна и така бе отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Първото отбелязване на Деня на Ботев в Горна Оряхвоица става през 1887 година. За първи път тържествено е споменато горнооряховското участие в четата на славния воевода. В запазения летопис на Ботевата чета са записани имената на четирима горнооряховчани – Атанас Чартазанов, Атанас Димитров и Янко Боянов. Четвъртият, Сидер Грънчаров не успява да тръгне с воеводата. Натоварен с трудната мисия да снабди участниците с допълнително оръжие, той не успява да пристигне в уречения ден за заминаване. Закупените пушки предава на четата на Филип Тотю и тръгва с нея. Достига до Врачанския балкан, но загива при битка под връх Мургаш.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов