Великотърновци се преклониха пред паметта на Ботев

Мисия

02-06-2020, 14:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С ритуал в старопрестолния град бе почетена 144-годишнината от гибелта на бележития българин. Церемонията за отбелязването на 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, се състоя пред паметника на революционера в центъра на Велико Търново, където, въпреки силния дъжд, дойдоха десетки граждани и общественици.

Ритуалът започна с приемане на строя на Почетния караул и заупокойна молитва. Учениците от ПМГ „Васил Друмев” Михаела Стоянова и Иван Брайнов представиха литературната композиция „Спасена памет“, посветена на Ботев. Венци и цветя в знак на признателност през монумента положиха народният представител Станислав Стоянов,  областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът инж. Даниел Панов, началникът на НВУ „Васил Левски” полк. Иван Маламов, представители на институции и граждани.

„Макар да живее само 28 години, Ботев остава завинаги в нашата национална памет и достойно е най-високо място в пантеона на славните българи. Думите не могат да опишат величието му. До ден днешен, от Околчица духът му гордо брани България и българския народ. До ден днешен Ботев живее във всеки от нас. Но най-хубавото е, че живее в младите великотърновци“, коментира кметът Даниел Панов.

Още през 1877 година търновци първи почитат паметта на Ботев и загиналите за свободата на България още след Освобождението. В старопрестолния град са живели и най-свидните след България на Ботев – съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. В знак на почит цветя бяха положени на гроба им, както и на всички паметници, свързани с национално-освободителното движение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов