ШК „Асеневци” домакинства финала на 10-те най-добри от Световния онлайн детски отборен турнир

Спорт

03-06-2020, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще се проведе на 6-ти юни от 18 часа

Отборите на Турция, Йордания, Сирия, Сърбия, Румъния и България ще вземат участие във финалния мач на победителите от световния онлайн турнир по случай деня на детето. Организатор и инициатор на целия шампионат е ШК „Асеневци”, който след поредица от 15 мач срещи с  отбори от цял свят, реши да направи празничен турнир по случай Деня на детето, в който да събере всички приятелски чуждестранни клубове и съвместно да изиграят отборна битка.

Шампионатът се проведе на 1-ви юни от 18 часа в международния сайт Lichess.org. Играха се два паралелни турнира с по 10 отбора, като децата играеха само срещу участници от други държави. Контролата за игра беше 6 минути + 6 секунди на ход, a продължителността на надпреварата бе 120 минути. 19 отбора от 14 различни страни участваха с най-добрите си деца, а общият брой участници бе 253. По време на състезанието имаше живо излъчване с коментар и анализ от международната майсторка за жени и ръководител на ШК „Асеневци” Цвета Галунова, която следеше и коментираше партиите на децата в реално време на английски и на български език.

Победител в първия турнир станаха съседите ни от “OSNOVAC” Nis (Сърбия), а във втория турнир труимфира „KARE SATRANÇ KULÜBÜ” (Турция). Отборът на ШК „Асеневци” зае 6-та позиция. Турнирът бе без такса за участие, а основната цел бе децата да се забавляват, играейки на любимата игра срещу свои връстници от далечни страни и култури. 

Както повелява регламентът, първите четири отбора от всеки турнир плюс двата отбора на домакините (ШК „Асеневци” и Jordania-Sweedish Academy) ще се включат във финалния турнир от големия онлайн шампионат, който ще се проведе на 6-ти юни от 18 часа в lichess.org. В престижното състезание ще се включат деца от два български отбора, два отбора от Турция, два от Румъния, ще има представители на Сърбия, Йордания, Швеция и Сирия. ШК „Асеневци” ще излъчва анализ и коментар на живо, а всеки, който иска да следи турнира, може да го направи чрез официалните линкове, които се намират на страницата на шахматен клуб „Асеневци” във фейсбук или на www.asenevtsi.eu.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов