Завършва строителството на новия корпус на търновската болница

Животът

03-06-2020, 12:51

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новата база ще приюти отделенията от База ІІ на Стара болница

Строителството на първия етап на новия болничен корпус на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново е почти завършено. Готови са седемте етажа на сградата, която ще обедини двете бази на болницата.

В нея ще бъдат преместени отделенията, които до сега се помещават в База II в квартал "Варуша". Сградата разполага с два отделни входа,.

Предвидено е това да не се смесват потоците от пациенти. Единият вход ще се използва от тези, които постъпват в Инфекциозно отделение, а другият от останалите.

На първия етаж ще бъдат разположени сервизните помещения, а над тях, на второ ниво ще бъде Инфекциозно отделение. Третият етаж е предвиден за Неврологично отделение, а четвъртия за Ортопедия.

На следващите два етажа ще се помещават Акушеро-гинекологичното отделение и Неонатология, а на седмия, последен етаж, ще бъдат разположени операционните зали.

Строителството се извършва според всички съвременни изисквания за болнично заведение и според отделните нужди на всяко едно отделение.

Изградени са топли връзки с База 1, като единият от тях ще свързва новият корпус с Отделението по трансфузионна хематология.

В момента се извършват довършителни работи, изграждат се ВиК и електрическа инсталации. Поставени са резервоар и помпи, които ще обезпечат подаването на вода в случай на авария.

Финансирането на първия етап от строителството беше осигурено от продажбата на хирургичния блок, който беше неизползваем дълги години. Средствата за втория етап, който предвижда оборудването на сградата, ще бъде осигурено от продажбата на болнични имоти.

При осигуряване на финансиране, новият корпус може да заработи още през месец март 2021. Освен, че това ще улесни работата на болницата и ще доведе до спестяване на разходи, най-важното е, че обединяването на двете бази ще даде възможност за предоставяне на качествени битови условия за пациентите и медицинския персонал, и съвременна медицинска грижа.

Развитието на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е изключително важно, предвид важността на лечебното заведение за жителите на десетте общини на област Велико Търново. Финализирането на проекта за нов болничен корпус ще превърне болницата в едно най-съвременните лечебни заведения в Централна Северна България.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов