Избран е изпълнител за идейния проект и ПУП на Северния пътен възел „Трапезица”

Мисия

05-06-2020, 11:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Големият инфраструктурния обект бе иницииран от Даниел Панов

Избран е изпълнител за изработването на идейния проект и ПУП на Северния пътен възел „Трапезица” във Велико Търново. Конкурсът е проведен от Агенция „Пътна инфраструктура”, като най-добра оферта е предложил консорциум ДЗЗД „Трапезица”, в който влизат Институтът по транспортно строителство и инфраструктура и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс”. Идейният проект и парцеларният план ще струват 78 300 лв.с ДДС.

Осем фирми са се явили на конкурса, като 4 от тях са отстранени и могат да обжалват решението на АПИ в 10-дневен срок пред комисията за защита на конкуренцията.

Северният пътен възел „Трапезица” ще е на пътя „Русе – Бяла – Велико Търново” и ще изведе от страната столица засиления автомобилен трафик. По данни на общинска администрация в момента в старата част на града ежедневно преминават между 5 000 и 6 000 автомобила. Създаването на големия инфраструктурния обект бе инициирано от Даниел Панов във втория му мандат като кмет.

Съоръжението ще бъде изградено в близост до жп гара „Трапезица“ и долната станция на туристическия фуникуляр. Пътният възел ще свърже директно главния път Русе – Велико Търново – Свиленград с републиканското шосе Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица. Възелът ще осигури и директен достъп на туристите към крепостите Царевец и Трапезица, без да има нужда автобусите и автомобилите им да влизат в централната и старата градска част.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов