Министър Петкова: От 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. парното ще струва 80 лв.

Животът

07-06-2020, 10:41

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

201 милиона лева ще бъдат върнати на клиентите до месец

201 милиона лева ще бъдат върнати на клиентите на топлофикационните и газоразпределителните дружества вследствие на намаляването на цената на газа. Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "В момента, в който "Булгаргаз" възстанови средствата в брой на своите клиенти - топлофикационните и газоразпределителните дружества. Съгласно закона в 30-дневен срок те трябва да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им много ясно да обозначат както съответния период и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметката си на месечна база с първата възможна фактура ще бъде направено приспадане на дължимите суми. Ако сумата е по-голяма, то приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. А тези, които плащат на годишна база, ще бъде направено изравняване чрез изравнителна сметка. Там те ще могат да видят сумата, която ще им бъде приспадната от сметките", обясни тя.

Енергийният министър уточни, че с промените на Закона за енергетиката няма да поскъпнат тока, топлата вода и парното. Цената на топлинната енергия ще е с 14% по-ниска спрямо сегашния регулаторен период. В момента средната цена е 93 лв., а за следващия регулаторен период от 1 юли тази година до 30 юни 2021 г., тя ще е 80 лв., заяви тя.

Според нея объркването с цената на парното, което се получи в последните дни, е комуникационен и КЕВР не е могла да обясни достатъчно добре какво се случва. Оттам е дошло и объркването, че цената се вдига с 22%.

По думите ѝ създаването на държавна петролна компания ще гарантира реални цени на горивата. Ако законът бъде приет мрежата от държавни бензиностанции ще бъде изградена до 2 години. Тя ще има 100 обекта.

Според нея мерките, които са взети в навечерието на пандемията от коронавируса са били навременни и адекватни.

"26% от клиентите на електроразпределителните дружества се възползваха от възможността и си платиха сметките в удължения срок", каза тя.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)