Стамболов и Захарий Стоянов оживяват в спектакъл на великотърновския театър в Лапидариума

Велико Търново Лайф

08-06-2020, 15:43

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представлението „Духът на поета“ е на 11 юни от 20,30 часа

Великотърновският театър ще представи пиесата „Духът на поета” на Стефан Цанев на откритата сцена в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица. В спектакъла оживяват знакови личности от българската история - Стефан Стамболов и Захарий Стоянов. Представлението на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” е на 11 юни от 20,30 часа и се осъществява с любезното съдействие на Община Велико Търново и Регионалния исторически музей.

Спектакълът „Духът на поета” на великотърновска сцена постави режисьорът Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев. Като Гунчо - най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров, който е част от музикалния състав, но за пореден път участва в драматично заглавие. Представлението е обогатено с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова.

Според режисьора „Духът на поета” не е урок по история, а по-скоро чрез историческите личности в пиесата са представени някой характерни черти от народопсихологията на българина през последните 150 г. Паметта на държавата е обща - народна. Всеки български род ли помни истинските ни народни будители, борци за свобода и възрожденци, или колективната памет на обществото съхранява това, което казват власт имащите в различни исторически периоди за тях? Готови ли сме да защитим всячески историческите ни идоли и доколко те биха могли да защитят статуквото си на народни будители пред нас? Някогашните борци за свобода дали не са се превърнали в диктатори и поетът трябва ли да остане жив в съзнанието на народа, или живият човек да остане жив в паметта на народа. Това са големите въпроси, върху които всеки път поставя спектакълът на МДТ.

 

Спектаклите в Лапидариума продължават на 16 юни от 20,30 часа с концерт на хора на великотърновския театър с диригент Яница Брънзелова. Сред римските статуи и колони ще звучат произведения на български композитори, Прокофиев, Гершуин, Верди и др. Те ще бъдат изпълнени от мъжки акапелен хор, смесен акапелен хор и с музикален съпровод на пиано от Мария Добрева. Изявите на камерната откритата сцена завършват на 18 юни от 20,30 ч. с постановката „Червило” по съвременни американски автори.

Билети за спектаклите се продават на на касата на МДТ „Константин Кисимов”. В деня на събитията билети ще се продават и на изнесена каса на входа на Лапидариума от 19,30 ч.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов