30 % от кандидатите за безлихвени кредити са получили отказ

Животът

09-06-2020, 10:55

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това сочат данните, оповестени от Българската банка за развитие

Близо 30% от физическите лица, кандидатствали за безлихвен заем от гаранционната програма на Българската банка за развитие (ББР), са получили отказ, става ясно от данните, оповестени от ББР. Оценката на кредитополучателите се прави от деветте търговски банки, съгласили се да станат партньори по програмата.

От статистиката на ББР се вижда, че постъпилите до момента искания за кредити са 12 958, като половината от тях са одобрени. Малко над 2 500 се обработват в момента, а над 3 600 са отказите за този малко повече от месец от старта проекта на правителството в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията.

Общо до момента банките партньори по програмата са отпуснали над 28 млн. лв. Средната стойност на заемите е близо 4 100 лв. Почти 75% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се.

Към програмата от вчера се присъедини и Централна кооперативна банка, която ще започне да приема заявления от 15 юни. Програмата, по която гарант е Българската банка за развитие, цели да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд заради кризата, породена от Covid-19. Те имат възможността да получат безлихвени заеми до 4 500 лева, които се отпускат наведнъж или на три транша от по 1 500 лева.

За кредит може да се кандидатства до края на 2020 г. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. По заемите не се дължат такси, комисиони и неустойки.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов