Община Лясковец предоставя безплатен интернет на осем обществени места

Животът

09-06-2020, 14:06

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общата стойност на ваучера е 15 000 евро

Община Лясковец предоставя свободен достъп до висококачествен интернет на осем обществени места по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия по споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа.  

Община Лясковец беше сред първите класирани български общини – победители в Програмата WiFi4EU на Европейската комисия за изграждане на безплатни високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места. Ваучерът по WiFi4EU включва разходите за оборудване и инсталиране на Wi-Fi точки за достъп. Инициативата WiFi4EU е насочена в подкрепа на предоставянето на безплатен Wi-Fi достъп до висококачествен интернет на най-посещаваните обществени места в целия Европейски съюз: паркове, площади, обществени сгради и други. В рамките на инициативата бе закупено необходимото оборудване и изградена безжичната мрежа, включваща единадесет точки за достъп в осемте локации. Изпълнител на системата, осигуряваща Wi-Fi зоните е „А1 България” ЕАД.  

Жителите и гостите на град Лясковец и общината могат да използват безплатната интернет връзка на осем обществени места. За град Лясковец това са детските площадки и горната част на Голям градски парк, Малък градски парк, пространството около Музей на гурбетчийското градинарство, спортната площадка към стадион „Михаил Алексиев”, спортната площадка на Квартал 5 /Черникова бара/ и пространството около откритата сцена в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел”. Зони със свободен достъп до интернет са изградени и в две от съставните села на общината, а именно - в пространството около казаревското читалище „Земеделец-1899” и в парка на село Мерданя.  

Потребителите, желаещи да използват интернет в тези зони, се свързват към безжичната мрежа WiFi4EU чрез мобилното си устройство, след което трябва да потвърдят достъпа си на автоматично зареждащата се страница.  

В следващите три години Община Лясковец има ангажимента за месечния абонамент за интернет и за поддръжката на оборудването, с цел предлагането на безплатен и високоскоростен безжичен интернет. Общата стойност на ваучера е 15 000 евро. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов