В МДТ подновиха репетициите на оперетата „Прилепът”

Велико Търново Лайф

10-06-2020, 10:45

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Премиерата ще е на 23 юни

Ръководството на великотърновския театър възстанови редовните репетиции на творческия състав. След близо тримесечно прекъсване заради въведеното извънредно положение в страната артистите от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” отново са в храма на Мелпомена.

През тази седмица са подновени репетициите на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син. В новото премиерно заглавие участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. С тях работят главният диригент на театъра Игор Богданов и гост-режисьорът Гълъб Бочуков. В постановъчния екип са включени още диригентът Васил Вълчев, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Брънзелова, пом.-режисьор е Румяна Атанасова.

„Извънредното положение завари творческия екип броени дни преди премиерата на „Прилепът” и прекъсна последните ни репетиции. Сега премиерата ще бъде на 23 юни от 19 часа в голяма зала на театъра. В салона зрителите ще бъдат на дистанция и ще се спазват всички противоепидемични мерки”, увери директорът на МДТ Васил Вълчев.

„Прилепът” на великия Йохан Щраус-син е емблематично  произведение за епохата на виенската класическа оперета. То винаги е печелило одобрението на публиката и присъства неизменно в репертоара на световноизвестните оперни и оперетни театри, наред с произведенията на Моцарт, Верди, Вагнер.

Надявам се нашият спектакъл също да бъде на висотата на гениалната музика на Щраус”, споделя гост-режисьорът Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на оперетата. Той призна, че се е постарал да подреди сюжетната линия в либретото на „Прилепа”, за да стане то по-разбираемо за съвременния зрител. „Това е изключително весел спектакъл, изграден на принципите на комедия на ситуациите. Затова ние ще засилим актьорското присъствие в оперетата. Любов и ревност, изневяра и двуличие са основните проблеми, които драматургията носи, но те не са чужди и на съвременния зрител”, сподели Гълъб Бочуков.

След спектакъла в старата столица екипът на МДТ ще направи премиера на „Прилепът” и на открита сцена в Сливен. На 31 юли обичаната оперета ще бъде представена и сред естествения декор на крепостта „Царевец” във Велико Търново. С шедьовъра на Щраус съставът ще участва в петото издание на Летния сезон на оперните театри „Сцена на вековете”.

Премиерата на оперетата „Прилепът” на Йохан Щраус-син във великотърновския театър ще бъде на 23 юни от 19 часа в голяма зала. Билети вече се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.  

  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов